2011. január 26., szerda

Kreatív Quesadilla

A Quesadilla egy nagyon izgalmas étel, főleg ha van kedvünk egy kicsit kreatívkodni a konyhában. Mondhatjuk úgy is, hogy ez a mexikói melegszendvics, de egészen más mint a miénk. Kétféleképpen készülhet ez a tortilla lepényke: vagy egy darabot megtöltünk és összehajtjuk, vagy két tortilla lap közé tesszük a tölteléket majd a kerek formát feldaraboljuk. A töltelék szó szerint bármi lehet és ez benne a nagyszerű. Néhány péda: sajt-hagyma-paradicsom, babpüré-chili-paradicsom salsa, lazac-krémsajt-spenótlevél, kaliforniai paprika-sonka-bazsalikom, vagy akár egy egyszerű darált húsos ragu... Én most két félét készítettem paradicsom szósszal és tejföllel, (ez utóbbi állítólag egyáltalán nem autentikus de finom :)) és a guacamole is elhagyhatatlan kelléke. Jó ötletelést, kísérletezést!


Hozzávalók a Mexikói csirkéshez (2 személyre)
  • 4 tortilla
  • fél csirkemell
  • 2 szál újhagyma
  • piros és zöld kaliforniai paprika
  • 10 dkg cheddar sajt
  • szerecsendió
  • kurkuma
  • pirospaprika
  • fokhagymapor
  • mustármag
  • fahéj

A zöldhagymán és az összetört fokhagymán megpirítjuk a húst. Mikor elkezd fehéredni hozzáadjuk a fűszereket, sózzuk, borsozzuk. Közben egy kis serpenyőben megfonnyasztjuk a vékonyra szeletelt paprikákat, majd hozzáadjuk a húshoz. Az egyik tortillára rászórjuk a fél adag sajtot, majd arra a tölteléket, és a másikkal pedig lefedjük az egészet. Serpenyőben mindkét oldalát, grillsütőben vagy a sütőben grill alatt megsütjük. De csinálhatjuk egy tortillából úgy hogy félbehajtjuk.


Hozzávalók a Mangós-csirkés-spenótoshoz (2 személyre)
  • 4 tortilla
  • fél csirkemell
  • fél lilahagyma
  • fokhagymapor
  • spenótlevél (bébi dobozos)
  • 1 mangó
  • friss bazsalikom
  • 10 dkg reszelt zsírosabb sajt

A lilahagymát megkaramellizáljuk, majd a csíkokra vágott csirkét sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymaport és megsütjük. Lehúzzuk a tűzről, és amíg forró rádobjuk a spenótleveleket. Közben a mangót felkockázzuk és forró serpenyőben kicsit megsütjük, de ha elég puha akkor ezt el is hagyhatjuk. Végül a mangót is összeforgatjuk a hússal és rászórjuk a bazsalikom leveleket. A Az egyik tortillára rászórjuk a fél adag sajtot, majd arra a tölteléket, és a másikkal pedig lefedjük az egészet. Serpenyőben mindkét oldalát, grillsütőben vagy a sütőben grill alatt megsütjük. De csinálhatjuk egy tortillából úgy hogy félbehajtjuk.


Paradicsomszósz:
2 db újhagymát olíva olajon megpárolunk, hozzádobunk 3 db érett paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és adunk hozzá ízlés szerint fokhagymát vagy fokhagymaport. Kicsit összefőzzük, és leturmixoljuk, de azért maradjanak benne nagyobb paradicsomdarabok. A hűtőben 15-20 perc alatt lehűtjük.

3 megjegyzés:

  1. Isteni harapnivaló lett belőle! Vajon szenvichmakerben is működne?

    VálaszTörlés
  2. Köszi! :) Gondolkodtam rajta én is, szerintem működne de szinte biztos, hogy négyzetes formát kellene vágni a tortillából

    VálaszTörlés
  3. Minden nap tudnék ilyeneket enni

    VálaszTörlés

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések