2011. február 19., szombat

Cirokos Kifli


Minden családnak van néhán y receptöröksége, amiről időközben kiderül, hogy a nagymama talán valamit elfelejtett lediktálni, valami titkos összetevő... mintha nem ugyanaz lenne az íze...Igazából csak két dolog lehet. Az egyik, hogy az emlékek mindig megszépítik a múltat a másik az alapanyagok minősége. Ők még termesztették a betevő nagy részét, mi már csak a boltban vásárolunk. Hogy lehet e valahol cirokot kapni, azt nem tudom. Kérdezzetek meg egy falusi nagymamát, hátha van a kamra mélyén. :)

Azért remélem lesz kedvetek megsütni ezt a finom tésztát és tovább örökíteni, ha ízlett.

Köszi anyu!



A szokásos módon elkészítjük a kelttésztát. Felfuttatjuk az élesztőt egy kevés tejjel. Hozzáadjuk a liszthez, elkeverjük. Mehet bele a tojás az olaj és a tej. Alaposan átdagasztjuk. Ha kell még liszt, hogy összeáljon, nyugodtan gyúrjunk hozzá. Leteakarva, meleg helyen fél órát hagyjuk kelni.


Két rudat formázunk, feldaraboljuk és azokból újnyi vastag 20-30 cm-es rudakat sodrunk.
Rátekerjük a cirok rudakra és a tepsiben, olvasztott vajjal megkenjük. Ettől lesz kívűl ropogós, belül puha a tészta. A tepsi alját is kivajazzuk és sütés előtt még kelesztjük egy ideig. Előmelegített sütőben sütjük. A végén a "tölteléket" kihúzzuk a tésztából és elteszzük legközelebbre.


Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás
  • fél liter tej
  • 3-4 ek. olaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 kk. só
  • kevés vaj

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések