2011. szeptember 8., csütörtök

Lasagne Jamie Olivertől

Nem ismerek olyan embert aki ne szeretné a lasagne-t, és aki ne tartaná plusz macerának a besamel mártás elkészítését még a bolognai ragun felül. Pont ezért örvendeztem Jamie új repetjének, amiben krémsajttal való helyettesítés történik, és ez az egész kajának olyan frissítő fennhangot ad.
Ez megintcsak a Jamie főzőiskolája című könyvből való, tehát egy újabb lépés tettünk az "Add tovább mozgalom" felé.  Egész pontosan egyszerre kettőt is léptünk, mert Edivel egyszerre próbáltuk ki a receptet, és mindkettőnk véleménye, hogy az eredményt pontosan olyan lett amilyennek egy lasagne-nak lennie kell!
Bár én elfogult vagyok a sráccal szemben, de ismét bebizonyította hogy a receptjei olyanok amiket rendszeresen szeretek főzni és persze enni is.

Hozzávalók 4-6 személyre:
A bolognai mártáshoz:
  • 2 szelet baconszalonna
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 sárgarépa
  • 2 szál szárzeller
  • 2 kk. szárított oregánó
  • 500g darált marha és sertéshús keveréke
  • 2x 400g hámozott paradicsom konzerv
  • só, bors
  • olívaolaj
  • friss csokor bazsalikom
  • 50g parmezán
 A lasagnéhoz:
  • 250g lasagne tészta
  • 500ml krémsajt
  • 100g parmezán
  • 1 nagy érett paradicsom

A bolognai mártás elkészítése:
Szeleteld fel a baconszalonnát, és vágd apróra a két hagymát, a sárgarépát és a szárzellert. Egy lábasba önts bele két löketnyi olívaolajat, dobd bele a bacont és az oregánót, majd pirítsd amíg aranybarna nem lesz. Szórd a zöldségeket is a lábasba kb. 7 percre amíg puha és világos aranyszínűek nem lesznek. Dolgozd bele a darált húst meg a paradicsomkonzerveket. Az egyik konzervdobozt töltsd meg vízzel és azt is öntsd a lábosba. Addj hozzá sót és borsot, és aprítsd bele a bazsalikom szárát. Hevítsd forrásig, majd mérsékeld alatta a lángot és lefedve lassan gyöngyöztesd kb. 45 percig. Közben néhányszor keverd meg.

Melegítsd elő a sütőt 190 fokra, vedd le a mártást a tűzről. Reszeld le a parmezánt és a negyedét tedd bele a mártásba. Tépkedd kicsikre a bazsalikom leveleit, a kicsiket tedd el későbbre. Forralj fel vizet és tedd bele a lasagne lapokat pár csepp olajjal együtt, majd áztasd 3-4 percig hogy kicsit megpuhuljanak. (Vigyázz nehogy összeragadjanak.) Vedd ki őket a vízből és itasd fel róluk a vizet egy papírtörlővel.

A lasagne elkészítése:
A bolognai mártás egyharmadát terítsd el egy tűzálló edényben, borítsd be egy réteg tésztalappal, és simítsd rájuk a krémsajt egyharmadát. Alaposan sózd, borsozd és szórd rá a parmezán második harmadát. Most következik egy újabb réteg lasagne tészta, majd kétszer ugyanígy ismételd a rétegezést, a végére maradjon a maradék krémsajt és parmezán. A tetejére tegyél paradicsomszeleteket, az apróbb bazsalikomleveleket és egy löket olívaolajat. Takard be alufóliával és tedd  be 20 perce az előmelegített sütőbe. Ezután vedd le a fóliát és még 35 percig süsd amíg a lasagna szép aranybarna nem lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések