2012. március 30., péntek

Segítsüti - segíts Te is!

Már régóta szerettünk volna a Segítsüti csapatához csatlakozni, hiszen gasztroblogger körökben az egyik legnemesebb kezdeményezésnek tartjuk. Múlt hónapban érkezett a felkérés, hogy szeretnék, ha a 27 bloggerhez csatlakoznánk. Természetesen nagy örömmel álltunk a feladat elé.

Miről is szól a Segítsüti?
A 27 gasztroblogger minden évben kétszer összefog, hogy segítsen egy alapítványnak. Ez alkalommal a Gézengúz Alapítványnak fogunk segíteni, akik koraszülött és rendellenességgel született gyerekeket támogatnak.

Hogyan segítünk?
Minden gasztroblogger süt egy édességet, melyet a www.segitsuti.hu weboldalon tesz közzé.

Hogyan segíthetsz?
Licitálj az oldalon a sütinkre 2012. április 2-án 16 óráig a segitsuti.hu -n! A licit nyertesének a sütit újra megsütjük és személyesen vagy postai úton eljuttatjuk. A licitre beérkezett teljes összeget a Gézengúz Alapítvány kapja meg.


Karamellás-csokoládés pite áfonyával




Hozzávalók

Az édes omlós tésztához
  • 200 g normál liszt
  • 100 g vaj, kockákra vágva, plusz egy kicsi a forma kikenéséhez
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 enyhén felvert tojás

A karamellkrémhez
  • 7,5 ml víz
  • 225 g porcukor
  • 100 g vaj, kockákra vágva
  • 100 ml tejszín
  • 1 teáskanál só

A csokoládé krémhez
  • 100 g porcukor
  • 2 tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 250 g étcsokoládé
  • 150 g vaj, felkockázva

Lisztet a cukorral elkeverjük és az egészet összemorzsoljuk a hideg vajjal és 1 enyhén felvert egész tojással összeállítjuk. A tésztát folpackba csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük pihenni. Az idő letelte után kivesszük és 2 folpack között kicsit nagyobbra nyújtjuk a piteformánál. Az tésztát a kivajazott 26 cm-es formában nyomkodjuk, villával megszurkáljuk. Ezután kb 20 percre ismét hűtőbe tesszük, majd 180 fokos előmelegített sütőben 25 percig vakon sütjük. (ráteszünk sütőpapírt és bele szárazbabot) Kivesszük a  tésztát 1 tojássárgájával megkenjük és 1 percre újra visszatesszük a sütőbe.
A karamellkrémhez a közepes lángon a vízben feloldjuk a porcukrot és hozzáadjuk a vajat. Erősebb lángon sűrű kevergetés közben legalább 15-20 percig, a krémes állag és a szép karamell szín eléréséig főzzük. Ekkor hozzáadjuk az enyhén sós tejszínt és még 2-3 percig főzzük. A kész karamellkrémet félretesszük hűlni.
A porcukrot a tojásokkal habosra keverjük. A csokit vízgőz felett a vajjal együtt felolvasztjuk, hűlni hagyjuk, majd alaposan összekeverjük a cukros tojásos keverékkel.
A tésztára öntjük a karamellkrémet, elsimítjuk majd az egészet leöntjük a csokikrémmel és 180 fokra 20 percre visszatesszük a sütőbe. A kész tortát tálalás előtt lehűtjük.
 


5 megjegyzés:

  1. Bocsánat, de az áfonyát sehol nem látom a receptben....

    VálaszTörlés
  2. Igazad van, hogy nem írtuk a receptbe de ahogy a fotón is láthatod, áfonyával javasoljuk a tálalást nem csak a színek szépsége hanem a kiegészítő íz miatt is.

    VálaszTörlés
  3. Kedves lányok, a víz mennyisége biztosan 7,5 milliliter? Ez számomra kissé kevésnek tűnik a 22 dkg cukor feloldásához, bár lehet, hogy tévedek.
    Köszönöm
    Nelli

    VálaszTörlés
  4. Kedves Nelli, csak 7,5 ml víz kell, épp csak az edény aljára. Jó sütögetést :)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm:)
    Nelli

    VálaszTörlés

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések