2012. július 12., csütörtök

Citromtorta - mandula-, tönköly- és zabliszttel, nyírfacukorral

Mondanám, hogy közel 40 fokban a vízen kívül semmit sem tudok táplálékként magamhoz venni, de ez nem igaz. Sajnos az édesség az mindig jöhet és ez nem segít a diétámon. Viszont a nehéz, krémes, csokis verzióktól azért az időjárás legalább erre a pár napra távol tart. Valami szomjoltó, hűsítő sütit szerettem volna csinálni és mi sem jobb választás, mint a citromtorta. Be kell valljam, még soha sem csináltam, de az első próbálkozás annyira sikeres lett, hogy muszáj lesz még egyszer megsütnöm/hűtenem :-) Iszonyatosan finom, intenzív citromos íz lett és egészséges nyírfacukros verzióban pedig külön öröm volt enni!
Hozzávalók (26 cm-es tortához)
Tészta:
  • 10 dkg teljes tönkölyliszt - 64 g CH
  • 5 dkg zabliszt - 32,5 g CH
  • 5 dkg őrölt mandula
  • 10 dkg vaj
  • csipet vaníliapor
  • 7 dkg nyírfacukor - 42 g CH
  • 1 tojás
Krémhez:
  • 5 citrom
  • 24 dkg nyírfacukor - 144 g CH
  • 4 tojás
  • 160 ml frissen facsart citromlé
  • 30 dkg vaj
  • 1/4 kk vaníliapor


A tésztához a tönkölylisztet, mandulát és a zabliszet keverjük össze. Adjuk hozzá egy csipet sót és vaníliaport majd pedig a cukrot, tojást és a darabokra vágott szobahőmérsékletű vaja. Az egészet gyúrjuk össze. Ha túl ragacsosnak érezzük a tésztát, kis lisztet még rakhatunk hozzá. A tésztát rakjuk folpackba és tegyük pár órára hűtőbe, hogy jól összeálljon. Az idő letelte után, a sütőt melegítsük elő 180 fokra és vegyük ki a tésztát. Nyújtsuk ki a formának megfelelően. A liszt miatt megeshet, hogy nem lehet olyan szépen dolgozni vele, de a leeső részekkel szépen pótolhatjuk a formában az esetleges lyukakat. Szurkáljuk meg villával a tésztát és tegyük 180 fokos előmelegített sütőbe, süssük készre kb. 13 perc alatt.
A krémhez reszeljük le a citromok héját és egy tálba morzsoljuk el a cukorral, adjuk hozzá a tojásokat, majd pedig a citromlevet. Az egészet habverővel dolgozzuk el. Helyezzük a tálat egy lábos gőzölgő víz fölé, vigyázva, hogy az alja ne érjen bele. Habverővel kevergetve kb. 10-12 percig főzzük sűrű krémmé. Már sokkal előbb be fog sűrűsödni a krém, de még ezután is kevergessük kicsit. Ha van hőmérőnk akkor kb. 83 fokig melegítsük a keveréket. Tegyünk félre, hagyjuk 10 percet hűlni (kb. 60 fokosra) Ezután keverjük hozzá az összedarabolt vajat és botmixerrel 10 percig keverjük a legnagyobb sebességre kapcsolva. Ez fogja garantálni, hogy szép legyen a krémünk, a vaj jól bele legyen dolgozva. Ekkor a krém állaga még folyékony. Hűtsük le egy kicsit, majd amikor már sűrű krémmé hűlt, töltsük meg vele a tésztánkat. Rakjuk pár órára hűtőbe (legjobb egy éjszakára), hogy teljesen összeálljon. Citromkarikákkal díszítsük.

Összesen: 282,5 g CH

5 megjegyzés:

  1. Nyamm! Jujj, kérek belőle azonnal egy szeletet. Sőt kettőt!!! :)

    VálaszTörlés
  2. Ezt kötelező kiprópálni én bizony egymás után két szeletet ettem. Ilyen finom citromos sütit meg még soha!

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy el lehet-e készíteni kizárólag tönkölyliszttel a tortát és a vaníliaport helyett vaníliarúddal? Zablisztet még ugyanis nem szereztem be, és csak vaníliarudam van itthon, de már nagyon szeretném kipróbálni ezt a finomságot. Köszönöm: Ani

    VálaszTörlés
  4. Érdeklődni szeretnék, hogy ki lehet váltani a tönköly és zablisztet sima liszttel és a nyírfacukrot kristálycukorral vagy barna cukorral? Hol lehet venni tönköly és zablisztet?

    VálaszTörlés
  5. Szia!
    Persze, természetesen kiváltható, mi csak az egészségesebb verzióját mutatjuk itt be.
    Tönköly -és zablisztet nagyobb TESCO, SPAR vagy Auchan üzletekben is kapsz, illetve minden bioboltban. Sok sikert! :-)

    VálaszTörlés

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések