2012. március 30., péntek

Segítsüti - segíts Te is!

Már régóta szerettünk volna a Segítsüti csapatához csatlakozni, hiszen gasztroblogger körökben az egyik legnemesebb kezdeményezésnek tartjuk. Múlt hónapban érkezett a felkérés, hogy szeretnék, ha a 27 bloggerhez csatlakoznánk. Természetesen nagy örömmel álltunk a feladat elé.

Miről is szól a Segítsüti?
A 27 gasztroblogger minden évben kétszer összefog, hogy segítsen egy alapítványnak. Ez alkalommal a Gézengúz Alapítványnak fogunk segíteni, akik koraszülött és rendellenességgel született gyerekeket támogatnak.

Hogyan segítünk?
Minden gasztroblogger süt egy édességet, melyet a www.segitsuti.hu weboldalon tesz közzé.

Hogyan segíthetsz?
Licitálj az oldalon a sütinkre 2012. április 2-án 16 óráig a segitsuti.hu -n! A licit nyertesének a sütit újra megsütjük és személyesen vagy postai úton eljuttatjuk. A licitre beérkezett teljes összeget a Gézengúz Alapítvány kapja meg.


Karamellás-csokoládés pite áfonyával




Hozzávalók

Az édes omlós tésztához
  • 200 g normál liszt
  • 100 g vaj, kockákra vágva, plusz egy kicsi a forma kikenéséhez
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 enyhén felvert tojás

A karamellkrémhez
  • 7,5 ml víz
  • 225 g porcukor
  • 100 g vaj, kockákra vágva
  • 100 ml tejszín
  • 1 teáskanál só

A csokoládé krémhez
  • 100 g porcukor
  • 2 tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 250 g étcsokoládé
  • 150 g vaj, felkockázva

Lisztet a cukorral elkeverjük és az egészet összemorzsoljuk a hideg vajjal és 1 enyhén felvert egész tojással összeállítjuk. A tésztát folpackba csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük pihenni. Az idő letelte után kivesszük és 2 folpack között kicsit nagyobbra nyújtjuk a piteformánál. Az tésztát a kivajazott 26 cm-es formában nyomkodjuk, villával megszurkáljuk. Ezután kb 20 percre ismét hűtőbe tesszük, majd 180 fokos előmelegített sütőben 25 percig vakon sütjük. (ráteszünk sütőpapírt és bele szárazbabot) Kivesszük a  tésztát 1 tojássárgájával megkenjük és 1 percre újra visszatesszük a sütőbe.
A karamellkrémhez a közepes lángon a vízben feloldjuk a porcukrot és hozzáadjuk a vajat. Erősebb lángon sűrű kevergetés közben legalább 15-20 percig, a krémes állag és a szép karamell szín eléréséig főzzük. Ekkor hozzáadjuk az enyhén sós tejszínt és még 2-3 percig főzzük. A kész karamellkrémet félretesszük hűlni.
A porcukrot a tojásokkal habosra keverjük. A csokit vízgőz felett a vajjal együtt felolvasztjuk, hűlni hagyjuk, majd alaposan összekeverjük a cukros tojásos keverékkel.
A tésztára öntjük a karamellkrémet, elsimítjuk majd az egészet leöntjük a csokikrémmel és 180 fokra 20 percre visszatesszük a sütőbe. A kész tortát tálalás előtt lehűtjük.
 


2012. március 28., szerda

Medvehagyma pesto

A tavasz első sztárja a medvehagyma, és szerencsére már nem kell kilométereket bejárni érte. Persze ha valaki olyan szerencsés, hogy egy fokhagymaillatú, zöldellő medvehagyma mező mellett lakik, az mindenképp kösse össze a begyűjtést egy kis kirándulással. Ha így döntünk, akkor fontos, hogy még virágzás előtt szedjük, mert ilyenkor több benne az értékes ásvány és vitamin.

Megvehagyma lelőhelyek Magyarországon:
Gerecse, Bajna-Pusztamarót
Bakony, Tés (Tési Fennsík) illetve a Gerence-Völgy
Balaton északi partja, Tihanyi Félsziget Sajkod, Örvényes
Orfű-Mecsek, Pécs-Tó környéke, Misina déli oldalán, a Misina-Tubes vonala
Zala, A Kovácsi-patak völgyében a zalaszántói sztúpa közelében.
(Forrás: Panni sajtműhelye)

A medvehagymából lehet készíteni krémlevest, pogácsát, lehet tenni salátába, vagy töltelékbe is, és pesto is készülhet belőle. Én egy üveggel készítettem, amit felhasználtam tésztához, salátához, és még pizzára, sőt pirítósra kenve is. Isteni, maga a friss egészség!

 Hozzávalók:
  • 10 dkg medvehagyma
  • 1 dkg vegyes saláta magkeverék (Kalifa); tökmag, napraforgómag, fenyőmag száraz serpenyőben megpirítva (lehet egy féle magból is készíteni)
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 0,7-1 dl extra szűz olívaolaj (ha a pestot az üvegbe tettük, locsoljuk meg a tetejét még egy kis olívával)
  • bors

Aprítógéppel dolgozzuk össze a hozzávalókat. Ez egy alaprecept, de aki bátrabb, az még tovább variálhatja, különböző magokkal (mendula, kesudió, mogyoró, dió), citromlé vagy akár aszalt paradicsom, sőt chili felhasználásával is!

2012. március 23., péntek

Tönkölylisztes sztrapacska

A jó dolgokról nehéz lemondani és tulajdonképpen nem is kell egészen. Ezen elv mentén haladva, azt gondoltam, hogy "jókalóriásítom" a sztrapacskát. Persze a juhtúrót és a szalonnát nem lehet, de a tésztát meg lehet próbálni. Nincs más dolgod, mint a fehér lisztet másra cserélni. Mivel a juhtúró íze nagyon intenzív, szinte észrevehetetlen a turpisság a tésztával. Nem fogyókúrás kaja így sem, de egy fokkal jobb. Néha pedig muszáj kicsit bűnbe esni, nemde? ;)



Hozzávalók
  • fél kiló krumpli (100 g CH)
  • 25 dkg tönkölyliszt (160 g CH)
  • 2 tojás
  • 1 mokkáskanál só
  • 25 dkg juhtúró
  • 3 ek. tejföl
  • 1 nagy fej fokhagyma
  • szalonna

A krumplit meghámozzuk és kis lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a lisztet, a tojást, a sót és sűrű nokedli tésztát készítünk belőle. Vizet forralunk és nokedliszaggatónk kiszaggatjuk.
A juhtúrót egy serpenyőben addig melegítjük, amíg folyós nem lesz. Hozzáadjuk a tejfölt és a fokhagymát. Kicsit összemelegítjük. A tésztát elkeverjük a juhtúrós keverékkel és megszórjuk pirított szalonnával.

2012. március 21., szerda

Cukkinis-fetás kosárkák

A tegnapi édes pite után jöjjön a sós kistestvér. Ezeket a formákat most szereztem be és máris imádom! Kis cukiságokat lehet vele alkotni és persze ki tudna ellenállni ilyeneknek :) Ráadásul nem is tudjuk túlenni magunkat (max, ha egyszerre 3-at pakolunk be a kis pitékből)
Itt a jó idő, gondoltam kerüljön valami friss és egészséges abba a formába. Volt egy kis cukkinim, feta sajtom és innentől már nem volt nehéz. Bátran kísérletezzetek Ti is, elrontani biztosan nem lehet :)



Hozzávalók (4 db-hoz)

Tésztához:
  • 20 dkg tönköly liszt (128 g CH)
  • 1 dl víz
  • fél mokkáskanál só 

Töltelékhez

  • 200 g feta sajt
  • kb 3 ek tejföl
  • 2 nagy szál újhagyma
  • 2 cukkini (100g - 5 g CH)
  • kakukkfű
  • 3 kis gerezd fokhagyma
  • só, bors

A lisztből sóból és vízből tésztát gyúrunk. Kicsit félretesszük pihenni.
A cukkinit meghámozzuk, karikákra vágjuk. Sózzuk (csak módjával, mert a feta sós), borsozzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük. Az egészet jól összekeverjük és állni hagyjuk.
A fetát a tejföllel és az apróra vágott újhagymával összekeverjük.
A tésztát kb 3 mm vékonyra nyújtjuk és a formákba nyomkodjuk. Leteszünk egy réteg cukkinit, vékonyan megkenjük a fetás keverékkel, majd jöhet megint a cukkini és végül a fetás réteg kicsit vastagabban.
Az formákat 180 fokos előmelegített sütőbe tesszük és kb 35-40 perc alatt készre sütjük.

2012. március 20., kedd

Zablisztes málnás túrós pite

Újabb édesség, amit bátran ajánlok mindenkinek, aki kicsit szeretné kímélni magát és a kilót, de mégis valami finomságra vágyik. Ezt a sütit az egyik TeaRoom-os összeröffenésünkre sütöttem. A lányok és még a fiúk is nagyon szerették, szóval nem feltétlenül kell diétázónak lenni, hogy megegyük. A cukor mennyisége természetesen szabadon választható, szerintem ez az, ami még éppen nem sok, de mégis édes.
Lassan itt a nyár, jönnek a friss gyümölcsök. Most sajnos csak fagyasztott málnára futotta, de lesz ez még jobb is :) Könnyű tavaszi/nyári édesség, kb 3/4 óra munkával.


Hozzávalók

Tésztához:
  • 15 dkg zabliszt (97,5 g CH)
  • 10 dkg vaj
  • 4 ek nyírfacukor
  • 1 tojás

Túró krémhez:
  • fél kg túró
  • 2 tojás
  • reszelt citrom héja
  • fél vanília rúd
  • 6 ek nyírfacukor
  • 2 lap zselatin
  • 2 marék málna :) (200 g - 10 g CH)



A zablisztet az olvasztott vajjal, a tojással és a nyírfacukorral összedolgozzuk. A tésztát kinyújtjuk egy nagyobb (27 cm-es)  piteforma méretre. Nyomkodjuk bele a formába. A legjobb ha nem vágjuk le a szélét, hanem hagyjuk, hogy túllógjon a formán és a sütést követően vágjuk le (ez nálam most nem így történt sajnos) Szurkáljuk meg az alját egy villával (vagy rakunk bele sütőpapírt és kerámia sütőgyöngyöt, esetleg babot). 180 fokos előmelegített sütőben süssük készre (kb 5-8 perc)
A túrókrémhez a túrót, tojást, citrom héjat, kikapart vanília rúd belsejét és a nyírfacukrot keverjük össze. A zselatin lapokat áztassuk be és amikor puhák 2 ek vízben kis lángon olvasszuk fel. A zselatin keveréket keverjük a túrós masszához. A masszát öntsük  kész tésztára és sűrűn dobáljuk bele a málnát. Egy éjszakára rakjuk hűtőbe (ha sietünk, akkor pár óra is elegendő neki)

2012. március 19., hétfő

Tonhalas, brokkolis tészta

Sokszor elkészítettem már ezt az ételt brokkoli és tejszín nélkül is, leginkább ha kevés időm volt, de mégis kedvezni akartam... Nem sokkal tart tovább egy kis tejszínnel és brokkolival feldobni az ízeket, főleg ha a tészta is ízesített, mondjuk chilivel.
Külön-külön feltesszük a tésztának és brokkolinak a vizet. (A brokkolit vágjuk apróbb darabokra.) Mialatt ezek megfőnek, hozzálátunk a tonhalas szószhoz.
A fokhagymagerezdeket apróra vágjuk és az egyik tonhal konzerv olaján megpirítjuk. Ráöntjük a két tonhalat (a másik olaját már nem szükséges használnunk) kevergetés mellett kissé lepirítjuk. Sóval és bossal fűszerezzük. Hozádobjuk a megfőtt brokkolit. Felöntjük a tejszínnel és egy kis vízzel, majd újraforrás után hozzáadjuk a friss petrezselymet és ízlés szerint friss citrom levével tovább ízesítjük.
A kész tésztát beleöntjük és még a tűzön alaposan összefogatjuk.
Egy kis mozarella a tetején és kész a markáns ízvilágú, de mégis krémes tészta.




Hozzávalók:

  • chilli tészta
  • 2 tonhal konzerv (200 gr/doboz)
  • 2 dl tejszín
  • 3-4 rózsa brokkoli
  • petrezselyem, só, bors
  • 3 gerzd fokhagyma
  • citrom
  • víz

2012. március 14., szerda

Sült zöldségek

Tipikus húsevő magyar családból származom, de azt vettem észre, hogy a bloggerkedésem óta egyre jobban csábít a vegetarianizmus. Sok lehetőséget látok a zöldségek variálásában, és abban, hogy hogyan lehet a húst helyettesíteni. Mondhatnám úgy is, hogy kreativitást igényel ez a fajta táplálkozásmód, és nem mellesleg sokkal egészségesebbnek is érzi magát tőle az ember. A legújabb felfedezésem pedig az, hogy milyen fantasztikus ízkavalkád rejlik egy csapat sütőbe bedobott zöldségben! Lehet hogy sokan nyúlpogácsás szarvasgombaragut várnának tőlünk édesburgonya pürével, de van amikor a legegyszerűbb dolgok a legjobbak, és úgy gondoljuk ezt is meg kell mutatnunk. Ez a "recept" erre a legjobb példa: zöldségek + olívaolaj + só + bors = ki kell próbálni! :)

Én most a képen látható zöldségeket használtam, nevezetesen: sárgarépa, fehérrépa, fokhagyma, lilahagyma, burgonya, kelbimbó, cékla, és még egy alma is belekerült.
Friss kenyérrel, és krémsajttal ajánlom, de készíthetünk hozzá különböző mártogatósokat. Például fokhagyma mártást, diómártást, vagy a képen látható kéksajtos-diós mártást:
  • 15 dkg kékpenészes sajt
  • 200 g krémsajt
  • 1 tk. joghurt, vagy tejföl
  • 1 marék dió összetörve, és sütőben 2-3 percig pirítva

De meg lehet locsolni sütés előtt a zöldségeket az olívaolajon kívül szójaszósszal vagy egy kis chiliszósszal is. Kakukkfű vagy rozmaring is kerülhet mellé. Jó kísérletezést!

2012. március 9., péntek

Nyenye-nyunya a pudingtorta

Igen, egyszerűen ez a neve, mi így neveztük. Exkluzív vendégeknek nem szolgáltuk fel, ez amolyan belső használatra volt a családnak és a legközelebbi barátoknak. Ez volt az a bizonyos gyorsan összeüthető édesség, és amennyire egyszerű pont annyira szerettük. Így hát nekem ez igazi múltidézés, telis tele szép emlékekkel.


Hozzávalók
  • 1 csomag vaníliás puding
  • tej
  • cukor
  • bármilyen gyümölcs (most banán, de piros gyümölcsök, vagy ananász is nagyon jó benne)
  • babapiskóta (vagy keksz)

A pudingot készítsük el a csomagolásnak megfelelően. A folyamat lényege a rétegezés, egy sor babapiskóta, aztán puding, majd gyümölcs, és megint puding, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Meg lehet szórni a tetejét egy kis csokireszelékkel vagy kakaóval, és kész. Melegen is nagyon finom, és persze nyáron is, jól behűtve.


2012. március 8., csütörtök

Élesztőmentes vega pizza

Elég nehéz az olyan dolgokról lemondanom, mint pl. a pizza, ami mindig a legjobb módja, ha gyorsan vmi istenit akar enni az ember. A tipikus "huhh éhes vagyok, rendeljünk pizzát" mondat szerintem még a legjobb háziasszonyoknál is elhangzik párszor.
Amíg a candida diéta tart, próbálom visszaidézni a régi ízeket, így pl. a pizza-t is, így az élesztő -és fehér liszt mentes változatával kísérleteztem kicsit. Számos ilyen recept kering a neten, nekem ez egészen bejött. Azzal azért mindenképpen számolni kell, hogy a tészta még a kanyarban sincs az igazihoz képest, de jól megválasztott feltétekkel tényleg finom.













Hozzávalók

Tésztához:
  • 25 dkg fehér tönkölyliszt (170 g CH)
  • 3 ek olívaolaj
  • 2-2,5 dl víz
  • 1 tk só
  • 2 tk oregánó
  • 1 kk szódabikarbóna
Feltét:
  • 4 db paradicsom (télen bio paradicsom konzerv)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • oregánó
  • bazsalikom
  • brokkoli
  • fél kaliforniai paprika
  • fél lilahagyma
  • mozzarella sajt


A tésztához a lisztet, szódabikarbónát, oregánót és a sót, összekeverjük, hozzáadjuk az olajat és annyi vizet, hogy nem ragacsos, de gyúrható tésztát kapjunk.
Elkészítem a paradicsom szószt. A hagymát olívaolajon megfonnyasztom, hozzáadom a zúzott fokhagymát, majd a hámozott, kimagozott paradicsomot. Oregánóval, bazsalikommal és sóval ízesítem. Jól összefőzőm, majd leturmixolom.
A tésztát vékonyra nyújtom, majd 200 fokos előmelegített sütőben 5 perc alatt elősütöm. A sütőből kivéve megkenem a paradicsom szósszal, majd rádobom a szeletelt lilahagymát, paprikát, brokkolit és a megszóróm a mozzarella sajttal. Mehet a sütőben. Addig sütöm míg a sajt jól meg nem pirul a tetején.

2012. március 7., szerda

Kuglóf 1., 2.

A sütés iskolája, kezdőknek és haladóknak című régi könyvben találtam egy egyszerű kuglófreceptet. A teszten a maximális pontot kapta, így megosztom veletek.

 A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a langyos tejet, amibe az élesztőt morzsoljuk. Ne felejtsünk egy kis cukrot hozzátenni, ez is szükséges az élesztő felfuttatásához.
Közben a vajat a cukrorral  habosra keverjük és hozzáadjuk a két tojás sárgáját és a 3 egész tojást.
Az élesztős lisztet alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a vajas masszához és összedolgozzuk. Hozzáadjuk a mazsolát (rumba áztatott is lehet), aki szereti citromhéjat is tehet bele. Én csokidarabokkal tettem még finomabbá.
Letakarva 25-30 percig kelesztjük. tipp: mikróban, zárt helyen, természetesen nem bekapcsolva :)
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a kuglófformát kikenjük vajjal, kilisztezzük és a mélyedésekbe egy-egy szem mandulát vagy diót helyezünk. A megkelt tésztát formába töltjük és kb 30-45 percig sütjük.


 Kakóval, tejeskávéval finom puha reggeli... vagy vacsora mint nekünk tegnap este 10-kor.

Hozzávalók:
  • 500 gr liszt
  • 40 gr élesztő
  • 1.2 dl langyos tej
  • 180 gr szobahőmérsékletű vaj
  • 120 gr cukor
  • csipet só
  • 5 tojás (2 sárgája, 3 egész)
  • mazsola
  • aprított csokoládé
  • hámozott mandula vagy dió a kuglófforma aljára 


 A tesztelés úgy igazi ha van összehasonlítási alapunk. Nálunk családi vitahelyzet alakult ki, természetesen arról, hogy melyik is a finomabb.






Kakós kuglóf


Az élesztőt, 2 kávéskanál cukorral 2,5 dl langyos tejben felfuttatunk.  A lisztet, sót, porcukrot, 1 cs vaníliás cukrot, a tojássárgákat és az olvasztott vajat hozzákeverjük. Jól kidolgozzuk és kelesztjük. (30 perc)
Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, olvasztott vajjal meglocsoljuk. Meghintjük kakaóval és mazsolával, majd összecsavarjuk. Kikent kuglófsütőbe tesszük, ismét kelesztjük egy kicsit. Előmelegített sütőben megsütjük.

Hozzávalók:
  • 450 gr liszt
  • 20 gr élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 cs vaníliáscukor
  • 100 gr szobahőmérsékletű vaj
  • 120 gr cukor
  • csipet só
  • 3 tojás sárgája
  • mazsola
  • kakaópor

Nekem a másik a kedvenc ez inkább kalácsszerű tészta. De a 10 pontot ez a recept is megérdemli.

2012. március 5., hétfő

Fűszeres csokis keksz

A lányokkal karácsony tájékán megfertőződtünk a kekszkészítéssel. Sokféleképpen ízesíthető, sokáig eláll, és szuper ajándék is egyben. Azóta is tart a kísérletezés, és a receptgyűjtés a témában. Az egyik ilyen netes felderítés alkalmával találtam Krisztinél (á la carte) egy, azaz öt szuper összetevőt, a kínai ötfűszer keveréket. Az alaprecept az általunk is már sokszor kipróbált Pierre Hermé féle.


Hozzávalók 24 db kekszhez:
  • 225 gr vaj
  • 100 gr nyírfacukor (60 g CH)
  • 1 rúd vanília kikapart magja
  • 1 tojás
  • 3 púpos teáskanál kakaó
  • 1 tk kínai ötfűszer keverék
  • 30 ml rum (IR diétások hagyják ki)
  • 340 gr fehér tönkölyliszt (221 g CH)
  • nyírfacukor (elhagyható)

A tojást és a cukrot keverjük el, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót. A tésztából formázzunk két kisebb hengert, és tegyük 1-2 órára hűtőbe. (De akkor sem lesz semmi baj, ha egy éjszakát áll.) Ha kivettük a hűtőből, akkor forgassuk bele kristálycukorba. A sütőt melegítsük elő 190 fokra. A tésztát szeleteljük fel 1 cm-es szeletekre, és tegyük sütőpapírral kibélelt tepsire. 10-15 perc alatt megsül.



2012. március 2., péntek

Almás-fahéjas keksz

Végre lejárt a diéta szigorú időszaka és már jöhet egy kis gyümölcs is. Érdekes, hogy azelőtt szinte egyáltalán nem ettem gyümölcsöt. Most meg ölni tudtam volna egy almáért, mert az legalább édes. Jó dolog ez, a diéta egyik pozitív hozadéka.
Szóval az alma újabb távlatokat nyitott meg az ehető ételek rövidke listáján. Mivel sütiben régebben is nagyon szerettem és mostanában a keksz téma is népszerű nálam, kézenfekvő volt, ha almás kekszet készítek. Bejött. Mire fotózásra került, gyakorlatilag ez a 3 darab marad belőle.





Hozzávalók:
  • 2 közepes alma
  • 15 dkg zabliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 2 tojás
  • 1 kk fahéj
  • 3 ek nyírfacukor

Az almát vékony cikkekre vágom. Egy lábosban kis vízzel közepes lángon elkezdem főzni. Sűrűn kevergetve, addig főzöm, amíg pépes nem lesz. Belekeverem a fahéjat és a cukrot. A zablisztet elkeverem a sütőporral és hozzáadom a tojást és az almás keveréket. Az egészet jól összekeverve, sütőpapíros tepsire evőkanál segítségével kiadagolom. 180 fokos előmelegített sütőben sütöm.

2012. március 1., csütörtök

Lekváros Gombóc

Ki evett utoljára házi készítésű gombócot?
Akkor gyertek velem nosztalgiázni, indulhat a gombócevő verseny.





Egy kiló krumplit tegyünk fel héjában főni, amikor megpuhult, akkor öntsük le róla a vizet, és hagyjuk kihűlni. Még melegen meghámozzuk, ilyenkor könnyebben le tudjuk húzni a héját. Törjük össze vagy nyomjuk át krumplinyomón, aztán mindenképpen hagyjuk kihűlni, mert a meleg krumpli sokkal több lisztet vesz fel és ragadós lesz. Eközben tegyünk fel egy nagy lábasba enyhén sós vizet forrni.
A kihűlt, áttört krumplihoz adjunk egy tojást, evőkanál zsírt vagy vajat, egy csipet sót és kb. 30-40 dkg lisztet. A pontos liszt mennyiségét azért nem lehet meghatározni mert a krumpli fajtájától is függ, hogy mennyi lisztet vesz fel. Jól gyúrjuk össze, hogy rugalmas, lágy tésztát kapjunk. Formáljunk belőle cipót és tegyük egy kilisztezett nyújtódeszkára. Fokozatosan nyújtófával nyújtsuk kb. fél centi, egy ujjnyi vastagra. Időnként lisztezzünk a tészta alá, mert anélkül a tészta könnyen a deszkához ragadhat. A kinyújtott tésztát vágjuk fel négyzetekre, a közepükre helyezzünk egy kanál lekvárt (pl. szilva) lehetőleg sűrűbb fajtából. A tészta négy sarkát fogjuk össze, és egy csíppentéssel zárjuk össze. Lisztes tenyérben görgetve,  formázzunk gombócot, majd dobjuk a már lobogó vízbe. 
1-2 perc múlva, fakanál segítségével nézzük meg, hogy nem ragadt-e a lábas aljára. Ha feljöttek a víz felszínére akkor kiszedhetjük őket, egy előzőleg vajon megpirított zsemlemorzsás edénybe. Rögtön ne kavarjuk meg, várjunk egy kicsit, majd fazék két fülét megfogva, rázogassuk meg az edényt, hogy a gombócok minden oldalukon meghemperegjenek a zsemlemorzsában.
Fahéjas cukorral meghintve annyit eszünk belőle ammenyit bírunk. Nekem első körben 6 gombóc a rekord...


Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 30-40 dk liszt
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál vaj vagy zsír
  • töltelékhez lekvár, vag magozott szilva...
  • tetejére fahéjas cukor


Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések