2013. december 18., szerda

Diós kocka

Még egy hét és itt a karácsony, és eljött annak is az ideje, hogy végre összeírjuk a bevásárló listát. Ha még mindig nem tudjátok biztosan milyen süteményeket készítenétek az ünnepre, íme egy újabb ötlet ami gyorsan kivitelezhető és előre elkészíthető.




Hozzávalók:
  • 200 g étcsokoládé
  • 200 g dió
  • 100 g finomliszt
  • ½ - ½ kk. őrölt fahéj és szegfűszeg
  • 250 g vaj/margarin
  • 6 tojás, só
  • 200 g cukor

A mázhoz és a díszítéshez
  • 200 g sárgabaracklekvár
  • 100 g tortabevonó étcsokoládé
  • 1 ek. olaj
  • 35 db felezett dió

Az étcsokoládét meleg vízfürdőbe állított edénykébe tördeljük és felolvasztjuk, hagyjuk langyosra hűlni. A dió egyik felét megdaráljuk, a másik felét durvára vágjuk, összekeverjük a liszttel és a fűszerekkel.
Vajjal/margarinnal „megpöttyözzünk” és sütőpapírral kibélelünk egy közepes méretű tepsit. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
A tojásokat kettéválasztjuk. 1 csipet sóval először a fehérjéket verjük fel kemény habbá (hogy ne kelljen közben mosogatni, ugyanis ha a habverőn a legcsekélyebb zsiradék is marad, a hab egészen egyszerűen nem verődik fel!) Aztán a vajat/margarint habosra keverjük a cukorra, az egyenként hozzáadott tojások sárgájával és a langyos csokoládéval. A tojáshab 1/3-át egyszerre a masszához adjuk, majd a lisztes-diós keverékkel felváltva, azt mindig a hab tetejére szórva, lyukas fakanállal, több részletben, kíméletesen, de alaposan összekeverjük.
Tepsibe szedjük a masszát, tetejét elsimítjuk, és hogy ne legyen „púpos”, a közepén homorulatot képezve az oldalak felé kissé felmagasítjuk. Középső bordamagasságra állított rácson 25-30 percig sütjük (tűpróba!)
Felforrósítjuk a sárgabaracklekvárt, szűrőkanálon áttörjük és a sütőből kivett forró sütemény tetejére kenjük, hagyjuk kihűlni. Sütőpapírostul kiemeljük a tepsiből, deszkára tesszük.
Meleg vízfürdőben felolvasztjuk a tortabevonót, elkeverjük az olajjal, hogy egy kicsit hígabb legyen és a lekvár tetejére simítjuk. Mielőtt teljesen megkötne, késheggyel kb. 5 x 5 cm-es négyzeteket jelölünk be rajta. Mindegyik közepére gyöngéden 1-1 csokoládéba mártott, felezett diót nyomunk és hagyjuk egészen megdermedni. A jelölő vonal mentén, forró vízbe mártogatott késsel szeleteljük. Zárt dobozban, hűvös helyen 2 hétig is eláll.

Tipp:
Még kényelmesebb (és kevesebb mosogatnivalóval rá) ha tasakban felolvasztható csokoládéval vonjuk be a tetejét. Baracklekvár helyett más savanykás lekvárral (csipkebogyó, áfonya, málna, fekete ribizli, szeder) is készíthetjük.


Adventi naptárunk még sok meglepetést tartogatunk számotokra, érdemes lesz figyelnetek karácsonyig! :)
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések